Cooperare puternică între autoritățile române și EADS Defence & Security în domeniul securității la frontieră

   Capacitățile rețelei EADS TETRA au fost demonstrate de EADS Defence & Security (DS) în cadrul unei Demonstrații TETRA, în contextul protecției frontierei românești și al respectării Acordului Schengen.

    La demonstrația TETRA/TEDS (TETRA Enhanced Data Service) au participat înalți reprezentanți ai Ministerului de Interne și Administrație. În plus, au fost prezenți reprezentanți ai Serviciului de Telecomunicații Speciale, ai Ministerului Apărării Naționale, precum și ai altor instituții publice însărcinate cu protecția siguranței și ordinii naționale.

    TEDS este evoluția datelor de mare viteză a standardului de comunicații radio TETRA. DS a arătat mai multe capacități de date TETRA, inclusiv partajarea de imagini folosind sistemul de „difuzare a imaginii instantanee”, declanșarea unui afișaj electronic prin intermediul mesajelor text scurte și verificarea plăcuțelor de înmatriculare ale vehiculelor.

    Funcția de partajare a imaginilor utilizând sistemul de difuzare instantanee a imaginilor face posibilă trimiterea pur și simplu a unei fotografii sau a imaginii unei persoane sau a unei activități suspecte către ofițerii din apropiere care patrulează pe jos, totul cu un singur clic pe tastă.

     Mesajele text scurte pot fi folosite pentru a declanșa un afișaj electronic și ar putea controla și alte dispozitive. După cum se arată în demonstrație, de exemplu, un semnal de alarmă primit de o stație de pompieri poate fi configurat pentru a genera un mesaj care va deschide automat ușa stației de pompieri, va aprinde luminile, va porni ventilatoarele de evacuare și chiar va aprinde semafoarele în faţa stației de pompieri.

    O altă capacitate de date prezentată publicului din România a fost funcția de verificare a plăcuțelor de înmatriculare, care poate fi aplicată cu ușurință de către polițiștii din teren. Numărul de înmatriculare al unei mașini poate fi verificat direct la locația din baza de date stocată în cititorul portabil sau de la distanță dacă cititorul este conectat la un terminal TETRA.

     DS are o reputație puternică pentru cooperarea de succes și lucrul în România. DS a primit contractul de furnizare a României cu un sistem integrat de securitate a frontierei în 2004. Ulterior, Ministerul Român al Administrației și Internelor și EADS Deutschland GmbH au semnat Primul Apendice detaliat extins la Contract în iulie 2009, încheiat în vederea realizării și implementarea Sistemului Integrat de Securitate a Frontierei Externe de Stat a României Faza 1. Proiectul este in derulare.

    Comunicarea sigură și fiabilă este una dintre premisele pentru succesul operațiunilor de criză efectuate de forțele de siguranță publică și de instrucțiunile publice însărcinate cu protecția securității naționale. Aceeași rețea radio TETRA pe care o folosește deja Guvernul României pentru comunicare și dispecerare poate permite și multe aplicații de date extrem de utile, după cum s-a demonstrat. Este, de asemenea, piatra de temelie a sistemelor de securitate națională.

Lasă un răspuns