Softil, lider mondial în furnizarea de soluții pentru comunicări critice în misiuni (MCX), anunță astăzi că a utilizat cu succes platforma BEEHD în cadrul cel mai recent Plugtest organizat de ETSI în perioada 9-13 octombrie la Malaga, Spania, pentru a valida interoperabilitatea noilor produse ale furnizorilor MCX.
Plugtest-ul MCX #8 al ETSI s-a concentrat pe testarea produselor cu cea mai recentă funcționalitate a standardelor 3GPP Release 17, FRMCS, eMBMS, funcția de interoperabilitate (IWF), modul direct și alte caracteristici ale standardelor mission critical 3GPP.
În cadrul Plugtest-ului de la Malaga, echipa Softil s-a concentrat pe una dintre cele mai critice funcționalități MCX – asigurarea comunicării D2D, comunicarea esențială pentru primii respondenți. Tehnologia permite utilizatorilor de comunicații critice să comunice atunci când conectivitatea la rețea lipsește.
Până acum, comunicarea în absența unei rețele era posibilă doar pe dispozitivele LMR. Cu toate acestea, tehnologia 5G-Sidelink de la Qualcomm permite acum dispozitivelor să descopere și să comunice între ele fără conectivitate la rețea.
Softil, împreună cu Alea, o companie a grupului Leonardo, a demonstrat prima comunicare interoperabilă directă la plugtest-ul din Malaga utilizând dispozitive alimentate de tehnologia 5G-Sidelink de la Qualcomm.
„Prin asigurarea interoperabilității produselor și soluțiilor MCX, industria stimulează opțiunile, economiile de scară, încrederea în noua tehnologie și permite operatorilor să aleagă soluții de vârf. Cu interoperabilitatea completă a sistemelor, primii intervenienți din toate agențiile de intervenție pot comunica între ei în orice moment, indiferent de produsele furnizorilor MCX utilizate,” declară Anatoli Levine, Director de Produse și Standarde la Softil și lider al echipei Softil la plugtest. „Odată implementată, tehnologia 5G-Sidelink de la Qualcomm va permite tranziția completă de la LMR la cele mai recente tehnologii de bandă largă pentru securitatea publică, cu beneficii precum capacitatea de a lucra mai bine și mai rapid și de a depăși barierele existente.”
Evenimentul a fost găzduit de Universitatea din Malaga (UMA) unde au participat peste 115 delegați reprezentând 31 de companii furnizoare de produse MCX și 20 de organizații și personal de observatori.
Softil a participat la toate testele de interoperabilitate ETSI MCX și FRMCS începând cu primul eveniment desfășurat în 2017 la Sophia-Antipolis, Franța.
La fiecare test ETSI, o echipă de ingineri Softil participă la testarea produselor pentru a îmbunătăți nivelul de interoperabilitate între soluțiile dezvoltate de diferiți furnizori, bazate pe Open Standards.