Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a aprobat extinderea valabilității licențelor pentru rețelele publice locale de comunicații electronice în tehnologie DECT în 28 de localități din județele Galați și Tulcea. Această decizie vine în urma solicitărilor depuse de Orange România, singurul operator care și-a manifestat interesul pentru continuarea furnizării de servicii în banda de frecvențe 1880-1900 MHz.

   Extinderea licențelor validează opțiunile Orange România, care va continua să ofere servicii de comunicații electronice prin intermediul tehnologiei DECT în aceste localități, fără a fi necesară organizarea unei a doua etape de validare, din moment ce nu au existat alte cereri concurente pentru aceleași localități.

  ANCOM a lansat această rundă de alocare a benzii DECT după ce a primit două solicitări din partea Orange România. În perioada 25 iunie – 4 iulie 2024, ANCOM a așteptat manifestările de interes din partea altor operatori, însă singura cerere depusă a fost cea a Orange România.

  Procesul de alocare a drepturilor de utilizare a benzii DECT va continua anual, în lunile iunie și noiembrie, în cazul în care ANCOM primește cereri noi pentru furnizarea de rețele publice locale de comunicații electronice în această bandă. Autoritatea va anunța în prealabil perioadele în care operatorii pot depune solicitări.

   Acordarea acestor licențe se realizează în conformitate cu Documentul de poziție privind utilizarea spectrului radio la nivel național în banda 1880-1900 MHz, care a fost adoptat în 2014 și actualizat în 2019. Acest document stabilește disponibilitatea benzii DECT la nivel național, având drept scop încurajarea utilizării sale, în special în zonele defavorizate din punct de vedere al accesului la servicii de comunicații electronice.

  Pentru detalii suplimentare, lista finală a localităților și informații despre alocarea benzii DECT sunt disponibile pe pagina oficială a ANCOM.